Pizzadej, hævet natten over

Pizzadej med poolish (fordej)

 

Dette er den bedste opskrift på pizza, jeg generelt har prøvet. Det gør bare et eller andet fantasktisk ved pizzaen med den fordej til at starte med. Så hvis jeg får gæster eller vil gøre lidt ekstra ud af det, så bruger jeg denne opskrift. Hvis jeg skal bage pizza en hverdag til min familie, så bruger jeg oftest den anden og hurtigere opskrift, som du også finder her på shoppen.

Jeg bruger i denne opskrift altid en stærk mel til langtids hævning, f.eks. Caputo, rød, som kan købes her på shoppen. 

 

Jeg fik ca. 10 pizzaer ud af opskriften (knap så store som hos pizzamanden).

 

Aftenen før (ca. kl 18-19 tiden- så er dejen klar til 18-19 tiden dagen efter):

 

Poolish dej(fordej): 

 

3 dl vand 

300 gram mel (pizzamel) 

5 gram tørgær eller 10 gram frisk gær 

5 gram honning 

 

Blandes godt i en bøtte og stilles med låg over ved stuetemperatur i en time. Sættes derefter på køl til dagen efter. (jeg glemte engang at sætte fordejen på køl efter den ene time, og fik det først gjort morgenen efter, og det fungerede stadig fint). 

 

Dagen efter, ca. 3 timer inden I spiser: 

 

7 dl vand

40 gram salt

1250 gram pizzamel (dejen skal være lettere klistret, så hold igen med melet, hvis dejen begynder at føles lidt tør)

 

Hæld alt fordejen (fra dagen før) i vandet og rør godt sammen med en dejskraber. Bland noget af melet i og rør godt. (Gær er ikke glad for salt, så derfor skal der lidt af melet i før salten kommes i)

Put salten i og rør godt. Hæld derefter lidt efter lidt, resten af melet i og bland godt. Gerne med hænderne til slut. 

 

Hæld dejen og evt. lidt af melet, hvis der er mere (dog hold igen med melet, hvis dejen virker tør- dejen skal være lidt klistret), ud på bordet og ælt dejen ved at folde dejen ind over sig selv flere gange. Er dejen for klistret, så lad den evt. stå 15 min med en skål over. Stram til sidst dejen op, så den bliver til en stor stram kugle. (kan anbefales at bruge en dejspartel, se evt. dem på min webshop).

 

Smør skålen med lidt olie i bund og op af kanterne og læg forsigtigt dejen tilbage i skålen. Dæk skålen med Vita Wrap/låg og stil til hævning ved stuetemperatur i 30 min.

 

Dejen hældes herefter ud på bordet. Put gerne en anelse olie på oversiden af dejen, så den ikke klistrer for meget, når den vendes ud. Pas her på med ikke at få trykket for meget på dejen, da dejen nu er fyldt med god luft. Skær dejen ud i passende størrelser, f.eks. med en dejskraber, og stram hver bolle op, så de får en spændstig overflade og bliver pæne runde. Pas også her på med ikke at trykke luften ud af bollerne. 

 

Bollerne sættes forsigtigt over på en olieret bageplade og duppes med en anelse olie på toppen inden der føres Wita Vrap over, så dejen ikke får en tør skorpe..

 

Sæt herefter til hævning i 2 timer ved stuetemperatur. 

 

Efter 2 timer er dejen klar til at blive formet ud og bagt til pizza.

 

Har du på dette tidspunkt i opskriften fundet kagerullen frem? Så tag den i den ene hånd, slå den over den anden hånd og læg den tilbage i skuffen. Når man som i denne dej får så meget (og gør så meget for at udvikle) luft ind i dejen, vil det være synd at presse luften ud med kagerullen. Brug derfor gerne hænderne til at forme dejen ud. Start inde fra midten og skub/pres ud og rundt, uden at komme inden for den yderste ca. 1 cm af dejen rundt (for at beholde luften i det, der bliver til skorpen rundt). Put bare mel under dejen inden du begynder at forme dejen ud og også gerne lidt mel ovenpå, hvis det klistrer. (Og put evt. en anelse olie på fingrene).

 

Put derefter det ønskede fyld på. 

Smør gerne kanten rundt med et meget tyndt lag oliven olie inden pizzaen sættes i ovnen. Det gør skorpen mere crispy og sprød. Super lækkert.

 

Fif: Jeg fik på et tidspunkt anbefalet, at bruge en blanding af den runde fløde Havatti ost i tern sammen med Gouda ost i tern. Det smager virkelig overraskende godt på en pizza, så jeg vil klart anbefale dig, at prøve det! Det er virkelig bare namme nam. :-)