Om stålet og dets egenskab:

Vores stål er DANSK produceret, og er selvfølgelig fødevaregodkendt.

 

Jeg har selv bagt på bagestål de sidste par år og lige fra første minut, var jeg vild med det! I starten bagte jeg især pizzaer - og wau! Det er et helt andet resultat, du får med et bagestål end med en alm. pizzasten, som jeg egentlig aldrig har været den helt store fan af. Efterhånden bager jeg nærmest alt på stålet. Stålets fantastiske varmeafledning gør, at du får et helt andet brød og skorpe end ved afbagning på f.eks. almindelig bageplade. Og hvorfor er det så, at stålet gør dette?

 

Stål optager og afgiver meget mere varme end en almindelig keramisk bagesten eller bageplade. Faktisk hele 18-20 gange mere! Det betyder, at når dit brød eller din pizzadej rammer det glohede stål, pumpes varmen hurtigt direkte op i brødet. Du vil derfor opleve et brød, der hæver hurtigere og bedre, når det bages på stål, og desuden får en mere sprød og lækker skorpe. Derudover holder stålet længe på varmen, modsat hvad en pizzasten og alm. bageplade gør, hvorfor du kan bage mange pizzaer i træk, uden at stålet mister varmen og dermed bageevnen. Dit bagværk vil derfor også langt hurtigere blive bagt, og bagetiden forkortes derved. Er stålet varmet ordentligt op vil f.eks. din pizza ikke skulle have mere end omkring 5 min.

 

Hvorfor 6 mm stål?

Hvis du spørger mig, så er 6 mm bagestål tilstrækkeligt til dig, der bager almindeligt hjemme i dit køkken. Du kan bage flere portioner boller/dej i træk, uden at stålet mister varme. Jeg har selv bagt mange pizzaer i træk på stålet, og jeg mærkede ikke en manglende varme fra stålet. Nogen mener, at et 6 mm stål mister lidt af varmen omkring den 6 pizza lavet i træk, hvorefter stålet skal trække varme en 5-10 minutters tid før den 7 pizza kommer i ovnen. Uanset om det er efter 6 pizza eller flere - så vil det være rigeligt til mit forbrug og de fleste andre hjemmebagere. Dertil skal det bestemt også nævnes, at et stål på 6 mm vejer ca. 6 kg, mens et stål på 8 mm vejer ca. 2 kg mere, altså ca. 8 kg! - prøv lige at stå og balancere med det i et køkken...! Et 6 mm stål vil iøvrigt også være hurtigere at varme op end et, der er tykkere. Så med alt det opvejet mod hinanden, har jeg valgt kun at sælge 6 mm stål. 

 

Klargøring og efterfølgende vedligehold af bagestålet:

Afvask evt. stålet med vand og sæbe. Lad det derefter tørre en halv times tid i ovnen på ca. 150 grader, så det gennemtører helt.

De første 2-3 gange, du bruger stålet skal det have et tyndt lag ren vegetabilsk olie, som efterfølgende tørres godt af. Det er med til at sikre, at olien er fordelt ensartet, og at der ikke ligger overskydende olie på pladen. Derefter varmer du bagestålet op i ovnen i ca. 60 minutter ved 275 til 300 grader, hvorefter det er klar til brug med det samme.

 

Gentag ovenstående behandling de næste 2-3 gange du benytter bagestålet, så det får sin optimale brun/mørke og senere lidt sorte farve, og samtidig opbygger en naturlig rust- og smudsbeskyttende overflade. Herefter er det godt at give stålet en behandling med olie 1 til 3 gange årligt afhængigt af hvor meget, du bruger stålet. Hvis dit stål behandles rigtigt, vil det holde i mange, mange år- ja faktisk nærmest evigt.

 

Rengøring:

Brændte rester: Fjernes med en hård børste/tør stålbørste, en keramisk skraber eller lignende. Det kan give nogle små ridser, det kan ikke helt undgås. Det er dog uden betydning for brugen af stålet, og vil blive mindre synligt med tiden, i takt med olie og afbagning.

 

Ekstra rengøring: Undgå generelt løbende vand og sæbe, da fugt vil fremme rust på stålet. Hvis du ønsker at gøre stålet ekstra rent, og ovenstående nævnte rengøring ikke er tilstrækkelig, f.eks. fordi der er opstået rust på stålet, kan du pudse rustpletten væk med ståluld og en smule varmt vand. Tør med det samme stålet grundigt af med en tør klud, og sæt stålet i en varm ovn, så stålet kan tørre fuldstændig. Såfremt du vælger at vaske stålet med vand/sæbe sørg da også for at tørre det grundigt af efterfølgende, og sæt det efterfølgende til at tørre i en varm ovn. Herefter gentages behandlingen med en omgang olie, så stålet igen opnår sin beskyttelse.           

 

Dej og vandmængde

Ved at tilsætte mere vand (eller lidt mindre mel) til dit brød end normalt, vil du opleve at din dej endnu bedre kan udnytte den eksplosive varme fra stålet. Det er dog ofte lidt sværere at arbejde med en våd dej, så det kan kræve lidt øvelse. Sørg generelt for, at der er mel under din pizzabund/dej, før du sætter det ind på bagestålet. (medmindre du bager på bagepapir).

 

Bagepapir:

Brug eller ikke brug af bagepapir...Det er lidt, hvad du er til. Personligt synes jeg, at det er nemmest med bagepapir, så det bruger jeg selv som oftest. Når jeg bager pizza klipper jeg bagepapiret til, så det kun lige ligger under pizzaen. Derefter lader jeg dejen sætte sig, måske et minuts tid, hvorefter jeg trækker bagepapiret ud fra pizzaen, så den ligger direkte på stålet. Bagepapiret kan da bruges til den næste pizza på samme måde. 

 

Ved brug af bagepapir anbefales det at bruge svanemærket, da andet bagepapir kan udskille usunde stoffer ved brug i oven over 220 grader. 

 

Opbevaring af stålet:

Stålet kan f.eks. opbevares i ovnen eller i skuffen sammen med dine bageplader. Det eneste, du skal passe på med, er fugt. Det vil sige, at det ikke er en god idé at opbevare stålet ude f.eks. i et uopvarmet skur, terrasse eller lignende. 

 

Kan stålet bruges på grillen:

JA, er både min egen, men også nogle af mine grill-entusiastiske venners erfaring. Stålet kan sagtens bruges på grill. Du skal dog passe på med ikke at få grillen alt for varm, da pizzaen da vil blive sort i bunden, måske endda før fyldet er færdigbagt. Forsøg at holde temperaturen i grillen på nogenlunde 300 grader. Skrue evt. ned for brænderen i midten(hvis din grill har 3 brændere).