Brød og boller

 Nemme boller a la ciabatta

 

Disse boller er bare rigtig gode og så er de nemme at lave! Det er en bolle lidt a la en ciabattabolle. 

 

10 dl. koldt vand

10-20 g eller 20 gram alm. gær

1 spsk. salt

1250 g hvedemel

25 g Optimax bageenzym (kan udelades, men bageenzymerne giver en luftigere bolle og en længere holdbarhed på bollerne) 

 

Rør gæren ud i vandet, tilsæt lidt af melet, derefter salt og til slut resten af melet. 

 

Ælt dejen godt igennem. Dejen skal æltes længe. Gerne 10 minutter eller lidt længere. Du kan se, når gluten trådene dannes i dejen og dejen samler sig/slipper skålen, så er den ved at være der. 

 

Sæt wita vrap/låg over dejen og lad dejen hæve i køleskab i mindst 8 timer. Dejen kan derfor med fordel laves om aftenen og bruges næste dag. 

 

Ovnen varmes op til 275-300 grader.

Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord i en stor klump. Drys gerne med mel over dejen. 

 

Del dejen i passende stykker med en dejskærer (kan købes her på shoppen) Jeg får normalt en 15 boller af denne opskrift. 

Løft bollerne forsigtigt over på bagepladen/stålet, så luften ikke går ud af dejen, og sæt dem i ovnen. Skrue her temperaturen ned til 225 grader. Bages i ca. 20 min (mindre, hvis du bager på stål)

 

Denne opskrift er også god, hvis du bager med damp. Har du ikke en dampovn, kan du sætte en skål med granitskærver ind i bunden af ovnen inden ovnen varmes op. Når du sætter bollerne ind, hælder du vand ind på de brandvarme skærver og skynder dig at lukke ovnlågen igen. Du vil da se, at dampen spreder sig i ovnen. Den sidste tid inden bollerne er færdige (ca. 5-10 min uden stål og lidt kortere med stål, da bagetiden der generelt er kortere) lukkes dampen ud/tages skålen med skærver ud, så bollerne bages færdige uden damp i ovnen.